Informació general d’interès

El Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o ‘Carta Verda’: quan, on i com fer-lo servir?

23/5/2024

El Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o ‘Carta Verda’:  quan, on i com fer-lo servir?

El Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o ‘Carta Verda’ és un document que et dona suport en cas d'algun incident durant els teus viatges a determinats països estrangers. Es tracta d'una Assegurança de Responsabilitat Civil Obligatòria que confirma que tens una assegurança vàlida per al teu vehicle.

Coneix els països on el necessites:

Quan em poden requerir el Certificat Internacional d'Assegurança del meu cotxe?

Ens referim a aquelles situacions en què podries necessitar aquest certificat. Per exemple, estàs conduint per una carretera marroquí quan, de sobte, passa un accident de trànsit. En aquest moment, és probable que les autoritats et demanin mostrar el Certificat Internacional d'Assegurança. Aquest document garanteix que estàs cobert per una pòlissa d'assegurança adequada i facilita la comunicació amb les autoritats locals.

A més dels accidents, hi ha altres circumstàncies en què el certificat pot ser requerit. Per exemple, en punts de control fronterers i fins i tot, en alguns països, les autoritats poden sol·licitar el certificat per verificar la conformitat amb les lleis de trànsit i seguretat viària.

Com puc obtenir el Certificat Internacional d'Assegurança del meu automòbil?

És important conèixer com obtenir-lo i mantenir-lo al dia. Primer, t’has de posar en contacte amb la teva companyia d'assegurances d'automòbil i sol·licitar el certificat, el qual no està obligada a concedir-te’l. Assegura’t de fer-ho amb antelació, ja que pot portar temps processar-ho i enviar-ho per correu electrònic.

Quan obtinguis el certificat, revisa que tota la informació estigui correcta i actualitzada. Això inclou les dades del vehicle, el període de cobertura i qualsevol altra informació rellevant. Si alguna cosa està incorrecta, posa't en contacte amb la teva companyia d'assegurances per corregir-ho abans del viatge.

És fonamental que imprimeixis el certificat, encara que el tinguis de forma digital, ja que encara s’ha de portar imprès, tot i que properament serà completament digital (a partir de l’any 2025 s’estendrà l’obligatorietat a tots els països de l’admissió del format pdf).

Recorda que el Certificat Internacional d'Assegurança té una data de venciment, per la qual cosa és essencial verificar-la si t'ho van concedir fa temps. Si planeges fer múltiples viatges a l'estranger, és recomanable comprovar els països on és vàlid (indicats al mateix IMIC o Carta Verda) o, com et dèiem, la data de venciment del certificat per evitar inconvenients d'última hora.

Si descobreixes que el teu IMIC no cobreix tots els països estrangers del teu viatge, o si la teva companyia asseguradora no te'l facilita, necessitaràs la seva alternativa: aconsegueix una Assegurança Frontera.

En resum, el Certificat Internacional d'Assegurança (o la seva alternativa, l'Assegurança Frontera) és un document essencial per als viatgers amb cotxes, motos o qualsevol altre vehicle quan s'aventuren a l'estranger fora dels països de l'Espai Econòmic Europeu (EEE o EEA) juntament amb Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Sèrbia, Suïssa i el Regne Unit. El Certificat et recolza en situacions d'accidents de trànsit, inspeccions policials i altres escenaris on les autoritats puguin sol·licitar-ho. Recorda obtenir-lo amb anticipació, revisar la informació i renovar-lo abans que caduqui.

Així que, abans d'emprendre el proper viatge al Marroc o qualsevol altre dels països on es necessita, assegura't de portar amb tu el Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o ‘Carta Verda’.