Informació general d’interès

Com Omplir una Declaració Amistosa d'Accident amb un Vehicle Estranger

23/5/2024

Com Omplir una Declaració Amistosa d'Accident amb un Vehicle Estranger

Quan es produeix un accident de trànsit amb un vehicle estranger, és fonamental conèixer el procés adequat per completar una Declaració Amistosa d’Accident (DAA).

La teva declaració amistosa d’accident està en diversos idiomes, de manera que el llenguatge no hauria de ser un problema a l'hora d'emplenar-la.

Què és una Declaració Amistosa d'Accident (DAA)?

La Declaració Amistosa d'Accident, coneguda popularment com a DAA, és un document que permet agilitzar les indemnitzacions dels danys materials causats per accidents de circulació.

En el cas de veure'ns en aquesta situació, és important emplenar correctament el document, escriure de manera clara, preferiblement en majúscules, verificar totes les dades del contrari, aportar proves i, en el cas de lesions, trucar a la policia perquè en faci un atestat.

Està dissenyada en cas d'accident entre dos vehicles (anomenats A i B) encara que també es pot utilitzar quan una de les parts és un tercer particular (empresa, danys a la carretera, etc.) i quan els danys són només materials. En cas d'una col·lisió en cadena s'han de fer constar les dades de tots els implicats (apartat 22).

També cal indicar si hi hagués danys a elements de la via pública (semàfors, senyals, etc.)

On aconseguir l'imprès de la Declaració Amistosa d'Accident (DAA)? Les asseguradores estan obligades a proporcionar DAA als seus assegurats, i són totalment gratuïts.

Dades imprescindibles  a obtenir si tens un sinistre amb un vehicle (estranger o no):

Assegura’t de seguir els passos necessaris per garantir una comunicació fluida i eficaç entre les dues parts. La Declaració Amistosa d’Accident requereix informació essencial per documentar l'incident de manera precisa.

Assegura’t de proporcionar les dades següents:

Data, Hora i Lloc

Indica la data, l'hora i el lloc exacte de l'accident. Aquests detalls són crucials per evitar possibles fraus i assegurar la veracitat dels esdeveniments en el comunicat d'accident.

Dades de l'Assegurat

Inclou les dades de l'assegurat, que poden ser diferents de les del conductor. Anota el nom, l'adreça i el número de telèfon de l'assegurat.

Dades del Contrari

Registra les dades del conductor del vehicle estranger involucrat a l'accident. Indica'n el nom, l'adreça i el número de telèfon.

 

Dades dels Vehicles/Remolc

Completa la informació sobre els vehicles implicats, MATRÍCULA, i inclou la marca, el model i, en el cas de vehicles estrangers, el país de matriculació. Si és possible, fes una foto de la matrícula per a més precisió.

Vehicle Estranger (apartat 8)

Cada implicat ha de completar les dades requerides segons la pòlissa d'assegurança. Assegura’t de proporcionar la informació correcta i actualitzada per evitar problemes en el procés de reclamació.

Si l'accident involucra un vehicle estranger, és vital incloure totes les dades de l'asseguradora estrangera corresponent en el comunicat de l'accident. Si el sinistre ha passat fora de l’Espai Econòmic Europeu (EEE o EEA), assegura’t d'incloure el Certificat Internacional d'Assegurança (IMIC) o  Carta Verda. Pot ser que en lloc de tenir un IMIC, tingui una assegurança frontera (la qual no és més que un IMIC temporal, i igualment vàlid).

Signatures (apartat 14)

La Declaració Amistosa d’Accident (DAA) ha de ser signada pels dos conductors involucrats. Assegura’t que les dues parts han signat el document per validar-ne el seu contingut i l'acord mutu.

Altres dades importants:

Testimonis (apartat 2)

En cas que hi hagi testimonis presents en el moment de l'accident, és important recopilar les seves dades per a recolzar la teva versió dels fets. Anota el nom, l'adreça postal, l’adreça electrònica (email) i el número de telèfon dels testimonis, si n'hi hagués.

Circumstàncies (apartat 12)

Marca les caselles corresponents a les circumstàncies de l'accident a l'apartat 12. Aquestes caselles són utilitzades per les asseguradores per a determinar la responsabilitat del sinistre.

Croquis de l'Accident (apartat 13)

Dibuixa un croquis a l'apartat 13 per representar la posició dels vehicles al moment de l'impacte. Fes servir fletxes per indicar el sentit de marxa dels vehicles, esmenta el nom del carrer o carretera i assenyala els punts on es troben els danys als vehicles.

En resum, emplenar correctament una Declaració Amistosa d’Accident (DAA), en tenir un sinistre amb un vehicle estranger, és essencial per a agilitzar el procés de reclamació d'assegurances i garantir una comunicació fluida entre totes dues parts. En seguir els passos esmentats anteriorment i proporcionar la informació necessària de manera precisa, estaràs contribuint a un procés més eficient i transparent en casos de sinistres amb vehicles estrangers. Recorda visitar la pàgina del Bureau Andorrà, en la qual t’ajudem a la tramitació d'accidents amb vehicles estrangers, tant a Andorra com a l'estranger.